Diversiteit

 Uitleg over de diversiteit en de historische context.

Er zijn verschillende diversiteiten mogelijk binnen een verzorgingshuis. Denkend aan culturele verschillen, geaardheid of aan laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.

50 jaar geleden werd er niet open hierover gesproken en zagen wij ook minder ouderen van culturele afkomst. Verzorgingshuizen werden in die tijd gezien als een bejaardenoord. Hier was ook een wet WBO voor. Een verzorgingshuis werd destijds gezien voor ouderen met ernstige huishoudelijke tekorten. De doelstelling van een verzorgingshuis was het bieden van ondersteunend woonmilieu voor verzorgingsbehoevende ouderen.

In de jaren 50 werd er niet open gesproken over seksualiteit. Vroeger werden dit soort gevoelens verborgen gehouden.

Plaatsing van het knelpunt in nationaal en internationaal perspectief

Binnen de verzorgingshuizen zullen steeds meer diversiteiten voor komen. Zo moeten we denken aan verschillende religies, ruimtes om te bidden, verschillende eetpatronen wanneer het om culturele verschillen gaat. Ook kan geaardheid en discriminatie een grote rol spelen.

Mensen van verschillende culturen kennen hun eigen normen en waarde. Vaak zorgen bepaalde culturen meer voor elkaar, in plaats van gebruik maken van de zorg. Zij nemen de volledig zorg op zich voor hun familielid. Hierdoor komt het voor dat men langer thuis woont. Ook worden bepaalde afspraken door het hele gezin gemaakt. Zij overleggen door middel van een besluitvorm.

Homoseksuele ouderen hebben vaak last van eenzaamheid. Zij groeide in de jaren 70 op waar en niet open kon gesproken worden over hun geaardheid. De generatie, jaren 60, die er nu aan komt is hier meer open over. Toch komt het voor dat men weer terug de ''kast'' in gaan wanneer zij in een verzorgingshuis terecht komen omdat men bang is voor discriminatie. Vaak durven zij niet hun levensverhaal te vertellen omdat er vroeger anders over gedacht werd.

Feiten en cijfers:

Begin 2015 heeft 1 op de 5 personen in Nederland een migrantenachtergrond (3,7 miljoen mensen waarvan 2.1 miljoen van niet-westerse afkomst en 1,6 miljoen van westerse afkomst). In de toekomst gaat dit toenemen naar 1 op de 3 personen. In de grote steden heeft nu al meer dan de helft van de inwoners een niet-Nederlandse achtergrond. Het aantal 65plussers onder de migranten is nu 11%. Meer dan 1 miljoen mensen (6% van de bevolking) is homoseksueel of lesbisch en leeft ook als zodanig. Minimaal 400.000 mensen zijn transgender. Bron:https://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/diversiteit-feiten-en-cijfers.html

overheidsbeleid ten aanzien van diversiteit en wet en regelgeving

Sinds 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht om voor elke cliënt een zorgplanbespreking te houden. Hier wordt samen met de cliënt besproken over het zorgplan de zorg valt onder zorg langdurige wet. (Zlw). Een gesprek moet zo snel mogelijk georganiseerd worden met de cliënt. Onderwerpen die hier besproken moeten worden zijn:

  • Wat het doel is van de zorg en hoe dat doel bereikt wordt
  • Wie wat gaat doen
  • Hoe de cliënt zijn leven in wil richten en welke ondersteuning de zorgverlener daarin kan bieden
  • Hoe vaak er geëvalueerd zal worden en dat moet minimaal 2x per jaar.

Daarnaast stellen zorgverzekeraar een eis dat er een zorgplan is opgesteld. Hier staan afspraken in geformuleerd. Deze afspraken zijn gebaseerd op de individuele wensen, doelen, behoeften en situatie van de cliënt.

Er is een richtlijn vrijgegeven voor goede verslaglegging vanuit de zorgverzekering daarnaast zijn er een aantal uitgangspunten.

  • De cliënt moet instemmen met het plan.
  • De cliënt of diens wettelijke vertegenwoordiger dient het zorgplan te ondertekenen.
  • De regie en zeggenschap over het zorgplan ligt bij de cliënt.
  • De cliënt heeft te allen tijde inzage in het zorgplan.
  • Zelfmanagement en eigen kracht zijn leidend bij het opstellen van de doelen in het zorgplan.
  • Aard, omvang en beoogde duur van zorgverlening is altijd onderdeel van het zorgplan. Het zorgplan vermeldt daarnaast de prestaties
  • Er moet altijd een zorgplan worden geschreven, inhoud en omvang is afhankelijk van complexiteit zorgvraag.
  • De evaluatie van het zorgplan is afhankelijk van de context, maar wordt in ieder geval bijgesteld indien meer dan 10% van de zorgvraag afwijkt

Koppeling naar nationale en internationale gezondheidszorg- en welzijnsorganisaties die zich bezighouden met diversiteit. 

Volgens Irena Papadopoulos, professor 'Transculturele zorg' Middlesex University in Londen zijn er 4 stappen om cultuursensitief te kunnen handelen. Bestaande uit:

Bewustwording: ken jezelf. Wie ben jij? wat zijn jouw normen en waarden? wat heb je meegekregen vanuit huis? waar voel jij prettig bij. Wanneer je weet wie jij bent kun jij andere begrijpen.

Kennis: met wie heb je te maken? door informatie op te zoeken of door een gesprek aan te gaan met een persoon leer je diegene kennen. Begrip krijgen voor de situatie of je kunnen inleven in iemands verhaal.

Gevoeligheid: cultuur sensitieve zorg kan alleen worden verleend wanneer je gelijk bent aan je gesprekspartner/cliënt. Niet iedereen is gelijk, maar we gelijkwaardig.

Competentie: door kennis, inzichten en vaardigheden toe te passen.

VS: startte president Clinton in 1998 een programma om de etnische minderheden te verminderen.

Engeland: ook in Engeland zijn er landelijke instellingen die onderzoek doen naar gezondheid in relatie met diversiteit. NRCEMH National Resource Centre for Etnisch Minority Health. Zij maken dossiers aan en vergelijken deze met elkaar. Deze brengen zij ook publiekelijk uit voor een verbetering. In Engeland is the National Health Service (NHS) verantwoordelijk voor een gezondheidszorg die toegankelijk is voor allen, ongeacht sekse, leeftijd of etniciteit. Als overheidsorgaan is de NHS, ook gebonden aan de voorwaarden van de Race Relations Amendment Act 2000. Deze wet verplicht alle instellingen en dienstverleners die onder de NHS vallen, om zorg te dragen voor gelijkheid voor allen in al hun activiteiten.

Zwitserland: het ministerie voor gezondheid stelt de prioriteiten vast en verstrekt onderzoeksopdrachten aan (nationale)onderzoeksinstellingen en universiteiten. De Zwitserse overheid plaatst het gezondheidsbeleid voor migrantengroepen in de context van solidariteit en gelijke kansen voor allen. Maar verbindt daar wel de consequentie aan, dat gezondheid en integratie van migranten hand in hand behoren te gaan.

België: daar wordt jaarlijks een enquête gehouden hiermee willen ze data verzamelen. Of de methode betrouwbaar is, is nog in twijfel. Er wordt ook geen onderscheidt van verschillende culturen meegenomen in hun onderzoek.

Onze visie.

Om verschillende diversiteit aan te kunnen pakken zal er begin moeten zijn bij de instelling zelf en het personeel. Er zouden ruimtes gecreëerd moeten worden waar mensen zijn culturele normen kunnen uitvoeren. Denkend aan een ruimte om te bidden. Maar ook zouden er verschillende diensten moeten komen voor verschillende religies. Zorg verlenend personeel zou zich meer moeten verdiepen in verschillende culturen en eigenschappen.

Ook voeding kan een belangrijke rol spelen bij diversiteit.

Voor cliënten die anders geaardheid zijn moet een luisterend oor zijn. Cliënten moeten zich bevinden in een veilige leefomgeving.

Er zou meer individuele zorg moeten komen. Helaas is hier geen geld voor vanuit de overheid. Onze kwetsbare ouderen hebben Nederland op de kaart gezet. Er hard voor gewerkt en krijgen nu wanneer zij zorg nodig zijn het minimale.



Bronnen

https://www.venvn.nl/Themas/Indicatiestelling

https://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/de-geschiedenis-van-de-ouderenzorg-nederland/

https://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/Zorgleefplan-Organiseren-Richtlijnen.html

https://www.zorgleefplanwijzer.nl/images/stories/documenten/samenvattingskaart-verpleegkundige-en-verzorgende_verslaglegging.pdfhttps://www.venvn.nl/Themas/Indicatiestelling

https://www.vilans.nl/docs/vilans/informatiecentrum/CultureelCompetent%20LVW.pdf

https://ieneproject.eu/

https://mighealth.net/nl/images/e/e0/Pace.pdf


Website gemaakt door Ivonne Schurink en Marlie Nuchelmans
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin